O coafeză merge la doctor…

Sună ca începutul unei glume proaste, dar în realitate este un subiect foarte serios. A fi hair stilist nu sună ca un job foarte riscant sau periculos, iar majoritatea oamenilor consideră că este foarte relaxant – asta până când încearcă să stea 8 ore pe zi în picioare, aplecați peste capul cuiva. Care sunt cele mai comune probleme de sănătate cu care te poți întâlni și ce poți face pentru a te proteja de ele?

Te dor picioarele

Subiectul cel mai discutat. Durerile de picioare sunt problema pe care fiecare stilist o experimentează:  picioare umflate, crampe musculare și într-un final, varice. Statul în picioare, atât de mult, afectează atât sistemul musculoscheletal cât și pe cel circulator. Așadar, după ani de zile de lucrat într-o poziție aplecată, coafezele, nu vor avea doar probleme ortopedice, ci și probleme vasculare. Ce poți face?

Învață să îți susții greutatea pe ambele picioare.

Când stăm în picioare avem tendința să ne lăsăm greutatea pe o parte (pe un picior), care de obicei nu cauzează probleme, pentru că pe parcursul zilei suntem în permanentă mișcare. Situația se schimbă atunci când jobul tău este să stai în picioare timp de foarte multe ore. Schimbă-ți poziția des. Mergi pe vârfuri, dă din picioare, fă pași mici, mișcă-te până la fixativul acela făcând câțiva pași, deși ai fi putut să te întinzi până acolo.

Investește într-o pereche bună de încălțăminte.

Uită de tocuri! Lasă-le pentru weekend. Poartă încălțăminte cu talpa dreaptă care să nu aibă călcâiul mai înalt de 5cm. Încălțămintea perfectă trebuie să aibă spațiu mult pentru degete, talpă absorbantă a impacturilor, căptușeală bună – și cel mai important, să îți vină ca o mănușă. 

Folosește un covoraș de cauciuc.

Podelele dure din beton pot fi extraordinare pentru design dar sunt iad pentru picioarele tale. Acoperă zona de lângă scaunul clientului cu un covoraș special – nu numai că îți va proteja tălpile, dar va și ajuta să nu aluneci.

Durerile de spate

Să stai toată ziua aplecată nu este ușor. Durerile groaznice de gât și de spate sunt foarte comune în această industrie. Este cauzată de presiunea pusă pe mușchi și ligamente, presiune intervertebrală sau chiar compresia nervului. Dacă durerile se agravează, nu ezita să contactezi un specialist – coloana ta este mult prea prețioasă pentru a risca! Cum poți reduce aceste dureri?

Masaje regulate

Terapeuții de masaj pot descoperi problema ta specifică și nu numai că te vor “frământa” bine, dar te vor ajuta de asemenea și cu sfaturi care îți vor reduce durerea pe parcursul zilei. Masajul te va ajuta să te relaxezi și să uiți de griji și crede-mă, o meriți!

Exercițiu

Exercițiile moderate cum ar fi yoga sau tehnicile de întindere pe grupe de mușchi sunt cele mai bune în această situație. Un corp bine întins poate duce mult mai mult decât un corp rigid. Întreabă-ți terapeutul de un program de antrenament.

Cumpără-ți un scaun

Da, majoritatea stiliștilor preferă să lucreze din picioare. Dar dacă vei avea mâinile mai aproape poți reduce durerile de omoplat. Există scaune ajustabile care te vor ajuta să te ridici sau să cobori nivelul, astfel încât umerii tăi se vor putea relaxa. 

Sfat: Dacă ai dureri de spate, pauzele scurte pentru a te întinde vor ajuta enorm. Versum îți permite să planifici pauze scurte între programări.

Dureri de mâini

Când cea mai utilizată unealtă este foarfeca, cu siguranță că vei avea dureri. Coafezele sunt foarte predispuse către dezvoltarea de sindrom al tunelului carpian care afectează nervii și mușchii. Încă o dată, dacă simți durere severă sau alte simptome alarmante, contactează un specialist. Iar pentru greutățile zilnice:

Ia pauze

În fiecare moment încearcă să te întinzi puțin. Dacă îți poți face programul, nu planifica două zile pline una după alta. Oferă-i corpului tău timp să își revină.

Folosește mâna nedominantă (dacă ești dreptaci, folosește stânga) pentru lucrurile mai puțin detaliate.

Oferă-i mâinii tale principale o pauză și învață să o folosești și pe cealaltă. Ai nevoie de toată precizia atunci când oferi o tunsoare, dar pentru a ține uscătorul nu este nevoie de precizie. La început probabil se va simți puțin ciudat, dar în timp te vei obișnui.

Investește în unelte ergonomice

Ești profesionistă, sunt sigură că nu trebuie să îți spun eu asta dar – întotdeauna folosește unelte de calitate. Dacă ești stângace, cumpără o pereche de foarfeci făcute pentru stângaci. Poate că sunt puțin mai scumpe, dar merită, iar mâinile tale îți vor mulțumi. Nu încerca să economisești bani pe seama sănătății tale.

Chimicalele

Te confrunți cu o cantitate foarte mare de chimicale puternice în fiecare zi. De la vopsele, înălbitori, permanente și tratamente cu cheratină, atât pielea cât și sistemul respirator au de suferit. Până și fixativele sunt periculoase dacă sunt folosite în exces, iar tu, cu siguranță folosești o groază. Așadar, ce poți face pentru a te proteja?

Asigură o ventilație bună.

Atât tu, clienții tăi, cât și membrii echipei, meritați o briză de aer proaspăt. Nu ține numai de confort. Amoniacul din coloranți și chimicalele din tratamentele cu cheratină pot cauza probleme serioase sistemului respirator, începând cu tuse și iritații ale gâtului, care pot crește riscul de cancer pulmonar.

Poartă mănuși

Contacul cu șampoane sau alte chimicale pot provoca dermatită iritantă de contact, care apare atunci când pielea nu mai poate face față. Din nefericire chiar și contactul excesiv cu apa poate duce la asta – cumpără-ți un borcan mare de cremă de mâini bună și ține-ți mâinile hidratate între programări.

Observă cum îți reacționează corpul.

Este crucial să asculți de corpul tău. Anumite substanțe din produse pot cauza simptome diferite. Uite o listă cu ce ai putea experimenta

  • Acetonă (fixativ) – amețeli, probleme de respirație, iritații ale ochilor, gâtului sau nasului
  • Persulfat de amoniu (înălbitor) – Probleme de respirație, tuse, ochi, gât sau nas
  • Tioglicolatul de gliceril (permanent) – iritația pielii
  • Formaldehidă (tratamente cu cheratină) – probleme de respirație, respirație șuierătoare, erupții cutanate, ochi, gât sau nas
  • Cyclopentasiloxan (protecție termică) – atunci când este încălzit, acest produs chimic creează formaldehidă
  • Toluen (vopsea, lipici peruci) – Dureri de cap, amețeli, erupții cutanate, ochi, gât sau iritații ale nasului
  • Styrene (lipici de extensie a părului) – oboseală, probleme de concentrare și vedere
  • Trichloretilen (adeziv pentru extensia părului) – Dureri de cap, amețeli, confuzie, greață, iritații ale ochilor și pielii

Ai grijă de sănătatea ta. Jobul este important, dar starea ta de bine are prioritate. Ai grijă de starea de sănătate a angajaților de asemenea – dacă unul dintre ei observă o sensibilitate la unul dintre produse, notează-l în sistemul Versum. În felul acesta vei putea controla nivelul de expunere la aceste substanțe, programând acest angajat la tratamente care nu conțin acea substanță. Acest lucru va ajuta enorm în a menține toată echipa sănătoasă. 

Încearcă Versum Acum

[Total: 0    Average: 0/5]